opony letnie - co myślicie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sebastian_M26
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 1823
    • Superb II (3T4)

Z tanich opon w jednym z aut jeżdżę na Rainexpert3. W tej cenie i rozmiarze 155, na mokro nie ma nic lepszego. Szczególnie fajne jest hamowanie na mokro. Wiadomo na suchym, czy przesychajacym jest do niczego.
    Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• LUKI
      RS
      • 2005
      • 5776

leszekmw, zobacz jaki kubuś

Wulkanizator przebijał opony. Tak przyciągał klientów

kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• WRB
        Drive
        • 2010
        • 46

Podpowiecie?

Pod względem parametrów wypadają tak samo. Nie gdy nie miałem ani Michelin ani Dunlop, ale zawsze myślałem, że Michelin to wyższa klasa. Co byście wybrali?

- Michelin ENERGY SAVER+ http://www.motostrada.pl/opona/miche...-91-v#89506783
        - Dunlop SP Sport Bluresponse http://www.motostrada.pl/opona/dunlo...-91-v#67337993

Pozdrawiam
        www.oskarwrobel.pl

Komentarz

• mirek_p11
          RS
          • 2010
          • 6630
          • Volkswagen
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

WRB, oponki Michelin będą się znacznie mniej ścierały i ze względu na trwałość wybrałbym właśnie Michelina.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
          Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
          Fotki

Komentarz

• Hubee
            Ambiente
            • 2012
            • 226
            • Octavia III combi (5E5)
            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Na tych Michelin (ten sam rozmiar, na Citroen C4) przejechalem juz 40.000-50.000km, a one nadal maja dobry profil.
            Moja RS Combi

Komentarz

• darek_w
              Ambiente
              • 2015
              • 100
              • Octavia I combi (1U5)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zakupiłem w tym roku te Michelin'y, o zużyciu więc niewiele Ci opowiem, ale jeżeli chodzi o odprowadzanie wody to jestem mega zadowolony.
              O3 STYLE+AMAZING

Komentarz

• chesttero
                Classic
                • 2014
                • 31

Witam,

Co polecacie z tej trójki do felgi TRIFID 7.5Jx17 ET 49:

1. Dunlop SP SPORT MAXX RT 225/45 R17

2. Goodyear EAGLE F1 ASYMMETRIC 2 225/45 R17

3. Continental CONTISPORTCONTACT 5 225/45 R17

W przypadku dunlopa opona jest dodatkowo wzmacniana, ma to jakiś plus w przypadku montażu w o2fl?

Pozdrawiam

Komentarz

• roko
                  Classic
                  • 2012
                  • 39

To powinno pomóc, test z 2012

A tu 2014

Komentarz

• Voit
                    Elegance
                    • 2010
                    • 816

Zamieszczone przez mirek_p11
                    WRB, oponki Michelin będą się znacznie mniej ścierały i ze względu na trwałość wybrałbym właśnie Michelina.
                    ...Bardzo jestem ciekawy uzasadnienia.

Komentarz

• mirek_p11
                      RS
                      • 2010
                      • 6630
                      • Volkswagen
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Voit, żonka miała w c3 oponki Michelin Saver i po 6 sezonach zużycie ok. 2mm ( przebieg auta 80000 km ). Oczywiście po takim czasie kwalifikowały się do wymiany, ale tylko ze względu na swój wiek.

W zał. test opon letnich 185/60/15 z AŚ 03/2015

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                      Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                      Fotki

Komentarz

• slawko80rr
                        Rider
                        • 2010
                        • 600
                        • Superb II (3T4)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Uzasadnienie jest proste :
                        Saver plus to opony nastawione na długowieczność powiedzmy,
                        DUNLOP juz niekoniecznie bo dla nich prowadzenie jest wazniejsze co nie znaczy tez ze sa sportowe i szybko sie scieraja ale na co inne jest nacisk producenta. Mam Blueresponsy i sa dla mnie super.
                        Sławka wozi Superb 2 FL
                        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...-by-slawko80rr

Komentarz

• marvin7
                          Drive
                          • 2011
                          • 98

Dodam i swoje 5 groszy.

Od paru lat latałem na 2szt Michelin Energy Saver i 2szt Fulda nie pamiętam modelu.
                          Michelin ma 7 lat i widać już sporo pęknięć gumy na bokach, ma o wiele bardziej miękkie boki niż Fulda.
                          Fulda ma 9 lat i 0 jakichkolwiek pęknięć.

Co do trwałości to się nie wypowiem, mało przejechane na ich wiek.

Teraz kupiłem Dunlop SP SPORT MAXX RT, wg mnie o wiele lepsze niż te dwie wyżej.

Komentarz

• bl
                            Rider
                            • 2009
                            • 389
                            • BMW
                            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

mirek_p11, moje subiektywne odczucie co do Hankooka Kinergy Eco potwierdza ich wysokie miejsce w tescie. Osobiscie, uzywam tych opon w rozmiarze 195/65/15 i 1zl nie dolozylbym wiecej do drozszych opon bo zwyczajnie nie warto.

Wczesniej uzytkowalem GY, Conti, Pirelli w roznych autach i roznych rozmiarach i nie odczuwam pogorszenia wlasciwosci jezdnych przy tych najtanszych Hankookach (wzgledem konkurencji).
                            Sa ciche, stabilne na mocnym deszczu, auto pewnie sie prowadzi.

Komentarz

• WRB
                              Drive
                              • 2010
                              • 46

Wygląda na to, że obojętnie co wybiorę (Michelin czy Dunlop) to będę zadowolony Ci co mają Michelin mówią, że to lepszy wybór, posiadacze Dunlopa twierdzą odwrotnie, a posiadacze innych marek polecają swoje

Tym razem wybór padł na Michelin. Moje zimówki Continental ContiWinter mają już 5 sezonów, więc może trzeba będzie je wymienić (choć są w sumie w dobrym stanie i mają mały przebieg) i to może będzie okazja, żeby spróbować Dunlopa.

Dzięki!
                              www.oskarwrobel.pl

Komentarz

• leszekmw
                                RS
                                • 2005
                                • 5356

Zamieszczone przez LUKI
                                leszekmw, zobacz jaki kubuś

Wulkanizator przebijał opony. Tak przyciągał klientów
                                znalem takiego jednego osobiście... :diabelski_usmiech
                                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                GVI 1.4TSI
                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Lusus
                                  Classic
                                  • 2014
                                  • 22

Zamieszczone przez mirek_p11
                                  Voit, żonka miała w c3 oponki Michelin Saver i po 6 sezonach zużycie ok. 2mm ( przebieg auta 80000 km ). Oczywiście po takim czasie kwalifikowały się do wymiany, ale tylko ze względu na swój wiek.

W zał. test opon letnich 185/60/15 z AŚ 03/2015
                                  Co tu się dziwić to świetna firma jest Jak na taki przebieg to i tak sporo <dowcip> Ale to też zależy od jazdy, jak się hamuje silnikiem to zawsze mniej się ściera niż na ostro na ręcznym

Komentarz

• Sebastian_M26
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 1823
                                    • Superb II (3T4)

Jaka firma, erergysever to gniot jakich mało, porównywalna do chinczyków za 100 parę złotych, tylko emeryt drogowy może być z tego czegoś zadowolony bo zmniejsza zużycie paliwa.
                                    Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• leszekmw
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5356

Zamieszczone przez Sebastian_M26
                                      Jaka firma, erergysever to gniot jakich mało, porównywalna do chinczyków za 100 parę złotych, tylko emeryt drogowy może być z tego czegoś zadowolony
                                      mądrego to i miło poczytać..
                                      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                      GVI 1.4TSI
                                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Zamieszczone przez Sebastian_M26
                                        Jaka firma, erergysever to gniot jakich mało, porównywalna do chinczyków za 100 parę złotych, tylko emeryt drogowy może być z tego czegoś zadowolony bo zmniejsza zużycie paliwa.
                                        Kolejny polski kierowca, ktory mysli, ze jak zapier**la nie wiadomo jak szybko, ma gdzies ograniczenia predkosci, bo wie lepiej niz tworca drogi ile nalezy jechac, ma gdzies inne zakazy i nakazy oraz zapewne wyprzedza wszystkich zeby byc w domu kilka minut szybciej uwaza sie za lepszego od innych uzytkownikow drogi :/ a kazdy kto jezdzi w miare zgodnie z przepisami to frajer i emeryt
                                        Ja akurat jestem bardzo zadowolony z tych opon, bo rzeczywiscie sporo paliwa oszczedzaja i bardzo wolno sie scieraja. Wyniki hamowania na suchym maja bardzo dobre a na mokrym jakos nie odstaja od najlepszych

Komentarz

• Voit
                                          Elegance
                                          • 2010
                                          • 816

...W tym momencie mam przed oczami pewien wątek z tego Forum o katastrofie drogowej spowodowanej przez podobnego debila...
                                          Tu mamy następnego któremu się spieszy do piachu.
                                          Pies ci mordę lizał, obyś nikogo nie zabrał ze sobą.

Komentarz

• nesill
                                            Classic
                                            • 2014
                                            • 14

Zamieszczone przez Agamek12
                                            Dobra chłopy...
                                            Opony muszą być ciche, dobrze trzymające na mokrym i stosunkowo tanie (tak do tysiaka). Rozmiar 205/55/16 z indeksem prędkości V. Co kupić? Dość pilne...
                                            Hankook Ventus Prime 2 lub Kinergy Eco spełni te wymagania?
                                            Zamieszczone przez bl
                                            mirek_p11, moje subiektywne odczucie co do Hankooka Kinergy Eco potwierdza ich wysokie miejsce w tescie. Osobiscie, uzywam tych opon w rozmiarze 195/65/15 i 1zl nie dolozylbym wiecej do drozszych opon bo zwyczajnie nie warto.
                                            Mam Kinergy Eco 205/55/16 V założone 3 tyg. temu, jeżdżą na golfie iv, zrobione 1k km. Guma cicha, nie zauważyłem żeby na mokrym uciekała. Ogólnie polecam, bardzo ładnie wygląda na feldze.

Co do wątku, wolałbym aby ludzie kupowali nowe dębice, kormorany czy inne budżetówki niż wyjechane 2 letnie bridgestone-y od niemca ...

Komentarz

• mmor
                                              Ambiente
                                              • 2014
                                              • 166
                                              • Fabia (6Y2)
                                              • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Święta racja, po 3 sezonach każde trochę mocniejsze hamowanie na mokrym i uślizg, kontynują świetną tradycję modelu energy e3b, na nich można było polatać w deszczu. Conti też dał ciała z pierwszymi ecoContact. Dziwne, że dają je na pierwszy montaż do Golfa, zwłaszcza, że to stary model, bez +.

Komentarz

• EŁ
                                                L&K
                                                • 2004
                                                • 1168
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                                                • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Dla tych co szukają dobrego kapcia.
                                                dzisiaj założyłem Pirelli P Zero w standardowym rozmiarze 225/40/18 pierwsze moje wrażenia to jest po prostu ogień w porównaniu z wcześniej użytkowanymi Michelin PS3.. wizualnie opona wymiata, co ciekawe w porównaniu do Michelin jest szersza w części czoła opony...z tyłu mam jeszcze Micheliny i ewidentnie widać ze Michelin idzie w taki lekki stożek a Pirelka się rozszerza i to tak ze aż sprawdzałem czy aby ten sam rozmiar mi przysłali :lol: ...jeśli chodzi o przyczepność to mam takie wrazenia jakbym wcześniej jeździł na jakiejś budżetówce a teraz zmienił na premium :wink: dwa ..trzy ..auto idzie równi prosto z lekkim uślizgiem....podczas gdy na Michelince potrafiło mocno myszkować ...i pomyslec ze człowiek tyle lat wierzył reklamom i stereotypom.....echhh :szeroki_usmiech

do Seata założyłem żonie niestety Michelin ENERGY...ale to jakas maskara panowie jest :shock:...mogłem Debice brac po polecali :lol:

Komentarz

• dudek_t
                                                  L&K
                                                  • 2008
                                                  • 1421

EŁ, które P Zero?

Komentarz

• Nexus6
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2004
                                                    • 4847
                                                    • Volkswagen

dudek_t, P Zero (bez dodatków) :diabelski_usmiech
                                                    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

Pracuję...